Zálesácká polévka
- 2 polévkové lžíce tuku (máslo, sádlo, tuk z masové konzervy, jedlý olej, vylisovaný olej z:bukvic nebo lískových oříšků nebo semínek kokošky pastuší tobolky)
- 2 polévkové lžíce mouky (hladká nebo i hrubá, drcená semínka rostlin, případně čtyřnásobné množství rozdrobeného slaného sucharu)
- 2-3 brambory (kedlubny, krmná řepa /ale ne cukrovka/, mrkev, tuřín, petržel, planě rostoucí topinambury, osmažený a pokrájený kořen pampelišky nebo kořen lopuchu plstnatého nebo kořen kostivalu lékařského, dužnatá květní lůžka pupavy bezlodyžné)
- 200 - 250 g uzeniny (Buřty, měkký salám, mleté maso)
- 1 kostka masoxu (lze nahradit vývarem z jakéhokoliv masa nebo kostí)
- 1 nadrobno pokrájená cibule (nebo pokrájené listy a cibulky planého česneku medvědího)
- sladká mletá paprika (není nutná)
- sklenice sterilovaného kyselého zelí, případně najemno nakrájené zelí čerstvé (lze nahradit nadrobno pokrájenými listy šťovíku nebo lesního šťavele, smíchaného 1:1 s ostatními planými listy rostlin vhodných na saláty - pampeliška, sedmikráska, všechny druhy jitrocelů, jetel luční, kontryhel, atd.)
- sůl (z vlastních zásob nebo zajištěná v lesních krmelcích, částečně lze nahradit glutamanem sodným, v nouzi lze použít i cestářskou posypovou sůl „proti“ zamrzání silnic, ale vždy jen občas a skutečně malá množství)
- pepř (lze plně zaměnit za pálivou papriku nebo kari. Případně lze zcela nahradit trochou nadrobno pokrájené rostliny rdesno peprník, lístky kokošky pastuší tobolky, vrcholové růžice řebříčku
Do kotlíku dáme tuk cibuli a mouku. Na ohni mícháme až cibulka zesklovatí a mouka začne žloutnout až lehce hnědnout (tímto jsme připravili tzv. jíšku - zapamatujte si přípravu i pro jiné recepty!). Přidáme papriku, vlijeme vodu + masox, nebo rovnou použijeme masový vývar (asi ¾ litru). Vše povaříme zhruba 5 minut. Do vroucí polévky potom přidáme na kostky nakrájené brambory (nebo jejich náhradu), uzeninu, sterilované zelí nebo jeho náhradu, polévku ochutíme (sůl + pepř či kořenící bylinky) a vše vaříme do změknutí brambor (cca 10 - 15minut)
Jíme samostatně, lépe však s chlebem, jiným pečivem nebo jednoduchými plackami, vlastoručně upečenými na horkém kamenu.
Komentáře
Přehled komentářů
Takhle jeden kamarád kdysi vařil taky zálesáckou polévku. Všem nám chutnala ale přemýšleli jsme kde vzal tolik masa. Když na Hliníka vykouklo šnečí oko tak nám to bylo jasné. Všechno co kolem běželo, lezlo či se plazilo bylo chyceno a nemilosrdně rozkrájeno. Ale byla to ze začátku docela bašta.
Polévka
(gogo, 27. 8. 2007 0:29)