Kompot
- jablka, množství podle chuti a hlavně hladu (vždy seženeme někde u cesty, mohou být i planá, malá, strupatá, nahnilá, otlučená, vyžraná od vos či jinak poškozená - nejsme přece měkouši :-))
- jakékoliv jiné dostupné ovoce (není nutné)
- cukr (možno nahradit medem nebo zahuštěným sirupem z vyvařených plátků řepy cukrovky, lze použít i umělá sladidla, ale ta pouze zlepší chuť avšak nedodají tělu žádnou energii)
- trochu drcené skořice (není nutná)
.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.
Jablka oloupeme, zbavíme jaderníků a vykrájíme nahnilé či jinak poškozené části. Připravená jablka vložíme do velkého dílu ešusu nebo kotlíku (podle toho kolik jablek máme), zasypeme cukrem (podle chuti - na jeden vrchovatý ešus asi tak dvě až tři polévkové lžíce) a podlijeme malou troškou vody. Máme-li, přidáme špetku mleté skořice. Skořice není nutná, ale rozdíl ve vůni a chuti je nesrovnatelný. kdo jednou vyzkouší, zařadí propříště mletou skořici do své nouzové dávky koření pro polní vaření :-). Je-li dostupné i jiné ovoce, přidáme jej taktéž. Není to samozřejmě nutné, ale jablka bývají někdy velmi kyselá a tak přídavek malin, ostružin, nebo třeba voňavých meruněk udělá svoje. Bobule je lepší nejdříve trochu rozmačkat (borůvky, angrešt, rybíz, atd.). u peckovin vyloupnout nejdříve pecky (třešně). Vše promícháme. Vše pak dáme v kotlíku na mírný oheň, nebo lépe sálající žhavé uhlí, kotlík přiklopíme pokličkou a necháme ovoce dusit. S ovocem nemícháme, jen občas nadzvedneme pokličku, jak to pokračuje. Jablka asi za dvacet minut dušení začnou sklovatět (zprůhledňovat), měknout a krásně pustí šťávu. když jsou jablka úplně měkká, je kompot hotový. Může se jíst po vychladnutí studený, ale daleko lepší je ho sníst teplý i pro zahřátí.
Vynikající je tohle jídlo před spaním, kdy kombinace sladké ovocné chuti a teplého jídla uvolní celý organismus a přijde hluboký spánek, při kterém si vysílené tělo nejlépe odpočine.